Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Φτιάχνω χειροποίητο - Πώς κοστολογώ τις δημιουργίες μου? Μέρος 1

Μια από τις συνεχείς ερωτήσεις που δέχομαι, είναι πώς βγάζω τα κοστολόγια μου. Πώς ξέρω αν κάτι είναι ακριβό, φθηνό ή απλά ασύμφορο.

Αυτό είναι πάλι ένα από τα πράγματα που δεν απαντιέται άμεσα. Φόρμουλες θα βρείτε στο διαδίκτυο με τους τόνους. Οι περισσότερες βασίζονται στον τύπο που μαθαίναμε στο  Introduction to Business - το πρώτο πρώτο εισαγωγικό course για business. Γενικά ακούγεται απλός και πάει κάπως έτσι

Τιμή Χονδρικής = Κόστος προϊόντος x 2
Τιμή Λιανικής  = Τιμή χονδρικής  x 2

Εμένα αυτός ο τύπος δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου, αλλά πάμε να δούμε πώς υπολογίζουμε το κόστος μας και μετά θα σας πω έναν λίγο καλύτερο.

Όλο το παιχνίδι γίνεται για να βρούμε το πραγματικό κόστος του κάθε προϊόντος. Και για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε αρκετούς υπολογισμούς. Πολλοί  crafters, όταν κοστολογούν το προϊόν τους, ξεχνάνε βασικούς παράγοντες, και ενώ νομίζουν ότι πούλησαν κάτι με κέρδος, στην πραγματικότητα, η τιμή δεν εμπεριέχει ούτε το κόστος.

Λοιπόν, το βασικό κόστος στο χειροποίητο, είναι η ώρα που ασχολείστε για να φτιάξετε κάτι. Αυτό είναι η εργατοώρα σας - η αμοιβή σας δηλαδή για όλη τη δουλειά που κάνετε.  Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην αγορά εργασίας, η αμοιβή σας θα κυμανθεί ανάλογα με το επίπεδο σας. Αν δηλαδή μόλις ξεκινήσατε, η ώρα σας θα χρεωθεί πολύ λιγότερο από το αν είστε expert σε αυτό που φτιάχνετε. Προσδιορίστε , λοιπόν για αρχή, πόσο κοστίζει η ώρα σας. Και σημειώστε πόση ώρα σας παίρνει η κατασκευή σας. Και ο σχεδιασμός, και τα prototypes και η actual κατασκευή. Αν φτιάχνετε πολλές φορές το ίδιο προϊόν το κόστος του σχεδιασμού και των πρωτοτύπων, επιμερίζεται στα κομμάτια που θα παράγετε. Το κόστος της ίδιας της κατασκευής δεν επιμερίζεται, αλλά προσπαθήστε να δείτε μήπως μπορείτε να κατασκευάσετε πάνω από ένα κομμάτια ταυτόχρονα.  Τι εννοώ? Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένα από τα journals που φτιάχνω χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να φτιαχτεί. Αν πχ η ώρα μου κοστίζει 10 ευρώ, μόνο το κόστος του χρόνου μου θα ήταν 20 ευρώ. Όμως, μπορώ να φτιάξω σε 6 ώρες, 10 ίδια journals, οπότε το κόστος ανά journal γίνεται μόνο 6 ευρώ. Μεγάλη διαφορά δεν νομίζετε?

Το επόμενο κομμάτι του κόστους είναι  τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Στο σημείο αυτό, να πω ότι αν θέλετε να φτιάξετε το brand σας, φροντίστε να είναι τα καλύτερα που υπάρχουν. Επενδύστε στα υλικά, γιατί εκτός από το ότι θα σας πάνε ένα βήμα παραπάνω τη δημιουργία σας από κάτι που θα δείχνει φθηνότερο, θα μπορέσετε να τα διαφημίσετε και στο κοινό σας, για να καταλάβει ότι αγοράζει κάτι πραγματικά καλό, που έγινε με φροντίδα και αγάπη στη λεπτομέρεια και όχι κάτι που απλά έγινε για να πουληθεί. Από εμπειρία σας λέω, ότι ποτέ μα ποτέ δεν είχα παράπονα για την τιμή ενός journal  όταν το χαρτί που χρησιμοποίησα ήταν πολύ ακριβό. Ίσα ίσα όλες τις φορές εκτιμήθηκε πολύ!

Ένα λάθος που κάνουν οι νέοι crafters (και όχι μόνο), είναι ότι αγοράζουν υλικά για την χαρά της αγοράς! Όταν μετά από καιρό τα ξανά ανακαλύψουν σε κάποιο ντουλάπι και τα χρησιμοποιήσουν, ούτε θυμούνται πόσο τα αγόρασαν, αλλά ούτε και τα συνυπολογίζουν στο κόστος του αντικειμένου, με τη δικαιολογία "αυτό το είχα". Μεγάλο λάθος γιατί έτσι το κοστολόγιο σας είναι εντελώς πλασματικό!

Επίσης ένα άλλο κοινό λάθος, όσον αφορά τα υλικά, είναι ότι πρέπει να κοστολογήσουμε και την "φύρα", δηλ το υλικό που πετιέται κατά την κατασκευή ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλον τρόπο. Ερχόμενη πάλι στο παράδειγμα του journal μου, το μέγεθος που κόβω τις σελίδες είναι μελετημένο, ώστε να μην αφήνει κομματάκια χαρτί που δεν χρησιμοποιούνται. Λίγα εκατοστά αν αλλάξω, το κόστος του χαρτιού, θα ανεβεί δραματικά!

Πάρτε , λοιπόν, ένα χαρτί και σημειώστε όλα όσα χρησιμοποιείτε στην κάθε κατασκευή. Από την κόλλα , μέχρι το glitter και την πινέζα!

Νομίζετε ότι τελειώσαμε? Όχι φυσικά! Τώρα φτάνουμε στο μέρος που παραδοσιακά όλοι το παρακάμπτουμε. Και αυτό είναι ο τομέας γενικά έξοδα. Μείνετε μαζί μου και θα το εξερευνήσουμε την επόμενη φορά!



Πατώντας πάνω στις ετικέτες "φτιάχνω χειροποίητο " και " πουλάω χειροποίητο", που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, μπορείτε να δείτε όλα τα ποστ της σειράς αυτής

4 σχόλια:

  1. Ειδικά εκεί που λες...αυτό το είχα!! Πόσο συχνά!! Ανυπομονώ και για το επόμενο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεις απόλυτο δίκιο!Δυστυχώς το αγοραστικό κοινό πιστεύει πως το χειροποίητο είναι φθηνό.Θεωρώ πως σε μεγαλο ποσοστό ευθύνονται οι crafters που προκειμένου να έχουν δουλειά,''σκοτώνουν'' τα δημιουργήματα τους για να βγάλουν απλά ένα χαρτζιλίκι ή γιατί δεν ξέρουν να κοστολογήσουν αυτά που φτιάχνουν.Για κάποιους όμως μπορεί να είναι και θέμα επιβίωσης και να συμπληρώνουν στο οικογενειακό τους εισόδημα.Πολλές φορές βλέπουμε χειροτέχνες που ''κατεβάζουν'' την ποιότητα των υλικών τους ή για να βγει φθηνότερο σε κοστολογιο το αντικείμενο για να προσεγγίσουν μια δημιουργία ενός χειροτέχνη που μπορεί να τους έστειλε σε φωτό ο πελάτης (τα έχουμε δει και αυτά).Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές κ συμφωνώ απόλυτα με το moto του μπαμπα σου.Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και περιμένουμε την επόμενη ανάρτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οτι εγραψες οταν πρωτοξεκινησα μου τα ειχες πει ολα και μαλιστα με μαλωσες που ελεγα οτι αφου εβαλα την εργατωρα αρα ειναι το κερδος μου!! Ετσι εμαθα απο σενα ποιο ειναι το πραγματικο κερδος!!
    Οπως και με το να φτιαχνω 1 τεμαχιο δεν ηξερα οτι φτιαχνοντας 10 μειωνετε και το κοστος του χρονου. Το ζω αλλα οταν στο λεει καποιος αλλος το καταλαβαινεις καλυτερα!!
    Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο θα ήθελα να διαβάσω και την συνέχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή